Pokazna vežba helikoptera Erbas H-215 Super Puma 

Vojska Srbije - Granit 2023. 

U ovom prilogu pogledajte karakteristike vojnog helikoptera Airbus H215 Super Puma, čija demonstracija mogućnosti je prikazana na vojnoj smotri u Batajnici - Granit 2023, kao deo naoružanja vojske i policije Srbije. Za komandama helikoptera na snimku bili su pukovnik Nenad Nedić komandant helikopterske jedinice i potpukovnik Goran Jošić.

Helikopter Super Puma je višenamenski helikopter iz familije Airbus helikoptera. Namenjen je za transport pripadnika specijalne jedinice vojske i žandarmerije za operacije traganja i spasavanja uz upotrebu bočne dizalice, medicinski transport, nošenje podesnog tereta u operacijama gašenja požara i transport.

Super Puma poseduje savremeni četvoropusni auto-pilot koji je integrisan sa savremenom avionikom. Kabina tipa je Glaskop. Takođe, poseduje sistem za razređivanje i protiv zaleđivanja, što omogućava izvođenje složenih letačkih zadataka danju i noću.

Masa helikoptera je 8600 kg. Maksimalna poletna masa sa spoljnim teretom je 9350 kg. Maksimalna nosivost podesne kuke je 4500 kg. Maksimalna brzina krstarenja je 252 km/h. Maksimalni operativni dolet 1240 kilometara. Maksimalno ostajanje u vazduhu je 4 časa. Ima mogućnost prevoženja do 22 putnika.